Kuinka valitsen oikean jousen juuri minulle?
Hankkiessasi uutta taljajousta sinun on selvitettävä muutama perusasia. Tässä oppaassa käsitellään jousen hankintaan liittyviä seikkoja ja vinkkejä. Hankkiessasi uutta harrastusvälinettä on tärkeää, että jousi ja sen lisävarusteet ovat sinulle sopivia ja oikein mitoitettuja. Kun perusasiat ovat kunnossa voit keskittyä turvalliseen harjoitteluun. Samalla jousen ominaisuudet tulevat parhaalla tavalla esille ja ampuminen on helppoa sekä hauskaa. Pääset näillä tiedoilla hyvin alkuun. Voit myös tarvittaessa ottaa yhteyttä asiakastukeemme.
Suosittelemme liittymistä Suomen jousimetsästäjäin liittoon sekä lähialueesi jousiammuntaseuraan. Liiton koulutetut tutorit auttavat vapaaehtoistoimintana jousiammuntaan liittyvissä tiedollisissa tai teknisissä kysymyksissä.
1. Oikea- vai vasenkätinen jousi?
Jousen kätisyyden valinta noudattelee pääosin henkilön luonnollista kätisyyttä. Oikeakätiselle sopii oikeakätinen jousi ja päinvastoin. Jollet kuitenkaan ole aiemmin pitänyt nykyaikaista taljajousta kädessäsi, voi kätisyyden merkitys virheellisesti tuntua vähäpätöiseltä.
Oikeakätistä jousta pidellään vasemmalla kädellä. Oikeakätisen jousen jännittäminen, vetämällä jänne taakse, tehdään oikealla kädellä. Vastaavasti vasenkätinen jousi pidetään ammuttaessa oikeassa kädessä ja jänne vedetään taakse vasemmalla kädellä.
Kätisyys valitaan sen mukaisesti kumpi käsi vetää jännettä taaksepäin.
2. Sopivan vetojäykkyysluokan valinta
Jousen vetojäykkyydellä tarkoitetaan jousen virittämiseen tarvittavan voiman suuruutta. Jousiammunnassa tätä suuretta mitataan ja ilmoitetaan käyttäen paunoja (1 pauna = 0,45 kg).
Hankkimisen yhteydessä asiakas valitsee jousimerkin ja -mallin sekä sen paunamäärän omien tarpeidensa ja ominaisuuksiensa perusteella.
Yleisin jako eri vetojäykkyysluokkien välillä on 10 paunaa (#). Esimerkiksi 40 – 50 # tai 50 – 60#. Eri luokille on omat jousilapansa. Luokan 50 – 60# sisällä paunoja voidaan säätää esimerkiksi 51#, 55# tai 59#. On huomioitava, että säätövara on vain luokan sisällä, eikä alle tai yli. Mikäli haluat säätää jousesi lapaluokan ulkopuolelle, sinun tulee hankkia ja asentaa jouseen tarvittavan lavat.
Lavan kiinnityspulttien säädöstä:
Useimmat jousivalmistajat ilmoittavat lavan kiinnityspultin kierrosten lukumäärän. Tämä tarkoittaa täysien kierrosten määrää, jotka voidaan kiertää auki -suuntaan pohjaan saakka tiukatusta kohdasta. Tämä on tärkeä turvallisuusseikka, joka tulee ottaa huomioon säädettäessä vetojäykkyyttä!
Mikäli lapapultteja löysätään enemmän kuin valmistaja on ilmoittanut turvalliseksi kiertää, pultti irtoaa jengoilta ja lapa lennähtää irti. Tämä voi olla vaarallista jousen osille sekä ihmisille.
Valmistajan antamia ohjeita tulee noudattaa!
Suuntaa antava jaottelu sopivan vetojäykkyyden valitsemiseksi henkilön koon mukaan. Sopivaa jäykkyyttä valittaessa tulee aina ottaa huomioon henkilökohtaiset fyysiset ominaisuudet, kokemus ja ikä. 65 – 75# Suurikokoinen mies (+ 80 kg)55 – 65# Normaalivartaloinen mies (70 – 80kg) 45 – 55# Kookas nainen (+70 kg) 40 – 50# Urheilullinen teinipoika (60-70 kg) 30 – 40# Normaalivartaloinen nainen (60-75 kg) 25 – 35# Pienikokoinen nainen (45-60 kg) 25 – 35# Varttunut lapsi (45-60 kg) 15 – 25# Lapsi (30-45 kg) |
3. Tietyn vetojäykkyyden valinta
Kun kokoamme ja säädämme jousesi ampumavalmiiksi, voimme asettaa siihen haluamasi vetojäykkyyden. Säätöalue on valitun lavan arvojen sisällä.
Jotkut jousiampujat haluavat aloittaa säätöalueen alkupäästä, jolloin jäykkyyttä voi lisätä harrastuksen kehittymisen mukaan. Joskus säätö tehdään heti ”tappiin”, mahdollisimman jäykäksi. On melko yleistä, että asetamme paunat säätöalueen keskivaiheille, josta niitä on mahdollisuus nostaa tai laskea tarpeen mukaisesti. Päätös on täysin sinun. Taljajousien vetojäykkyyden hienosäätö on mahdollista tehdä helposti kotioloissakin. Tarvitset säätämiseen tarkoitukseen sopivan kuusiokoloavaimen, tuumakoossa. Muistathan, että voit säätää vain lavoissa ilmoitetun jäykkyyden sisällä.
Metsästysjousen vetojäykkyyden tulee olla Suomessa yli 180 newtonia. Tämä tarkoittaa että minimi metsästysjousessa on 40 paunan vetojäykkyys.
Taljajousen lavat on suunniteltu niin, että ne toimivat parhaiten kiristettyinä pohjaan huipputeholle. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että halutessasi ampua 60# jousella on parempi valita lavoiksi 50-60# kokonaan kiristettyinä kuin 60-70# minitehoilla. Nykyaikaisten taljajousien rakenne ja lavat on suunniteltu siten, että niitä voi käyttää maksimitehoilla turvallisesti.
4. Mittaa itsesi sopivan vetopituuden määrittämiseksi
Säädämme tilaamasi jousen vetopituuden antamasi tiedon perusteella (edellyttäen sen olevan jousen säätövaran puitteissa). Mikäli sinulla on ennestään kokemusta jousiammunnasta, tuntenet oman vetopituutesi. Mikäli asia on sinulle uusi, annamme tässä sinulle yksinkertaiset ohjeet henkilökohtaisen vetopituutesi määrittämiseksi.
Olemme käyttäneet lähes 20 vuotta tätä syli / 2½ -menetelmää. Siinä mitataan suoraan sivuille ojennettujen käsien sormenpäiden välinen etäisyys tuumina ja jaetaan tulos 2,5. Tuloksena saat sinulle kehollesi sopivan vetopituuden.
Mittaaminen on kätevintä tehdä seisoen kasvot vasten seinää. Ojenna kätesi rennosti suoraan sivuillesi hartioiden korkeudelle. Käsiä ei kuitenkaan tule kurottaa mahdollisimman pitkiksi, vaan rento raajojen kohottaminen suoriksi riittää. Mitta otetaan keskisormen päiden välisestä välimatkasta.
Keskimääräisen henkilön mittasuhteet korreloivat mittaamasi sylen ja oman pituutesi kanssa. Levitettyjen käsivarsiesi ja pituutesi mitta on yleisesti lähes sama. Mikäli et voi mitata syltäsi, voit jakaa pituutesi tuumina kahdella ja puolella. Suosittelemme silti käyttämään ensiksi esiteltyä määritystapaa.
Mikäli joudut puntaroimaan kahden vetopituuden välillä, valitse pienempi lukema. Mikäli joudut ampumaan jousella, jonka vetopituus on sinulle liian pitkä, se vaikuttaa heikentäen ampuma-asentoasi. Samalla osumatarkkuutesi kärsii. Lisäksi jänteen iskun mahdollisuus jousta pitävään käteen kasvaa. Lyhyehkö vetopituus mahdollistaa luonnollisen ampuma-asennon ja voit säädättää jousesi täsmällisesti myöhemmin.
5. Nuolen sulituksen valinnasta
Emme käytä tehdassulitettuja nuoliputkia myymissämme jousipaketeissa. Teemme kaikki nuolet käsityönä juuri Sinulle!
Tästä syystä voit valita nuoliisi haluamasi sulan ja sulkamateriaalin. Voit myös vaikuttaa sulituksen väritykseen. Vaihtoehtoinamme on tavallisesti 3 tuuman (3”) tai 4 tuuman (4”) standardi sulitus. Muita malleja ovat mm. 2” korkeaprofiili (HP) muovi sulka, 3” yksivärinen parabolinen sulka (muoto), 4” yksivärinen parabolinen sulka. 3” ja 4” sulat voivat olla joko muovisia tai luonnonmateriaalia käyttötarkoituksen mukaan. Muovisulka (vane) on yleisesti käytetty materiaali, jonka voi liimata nuoliputkeen kolmeen eri asentoon mieltymyksen ja/tai käyttötarkoituksen mukaan. Eri kiinnitystapoja ovat: suora (strait), vino (offset) sekä kierteinen (helical). Luonnonsulka (feather) on yleensä aito kalkkunansulka. Sulkien väritys vaihtelee ja saatavilla on myös kuvioituja sulkia. Myös luonnonsulat voidaan liimata eri asentoihin. Luonnonsulkien etu muovisulkiin on niiden pieni paino. Esimerkiksi kolmen 4” luonnonsulan paino on noin 9 grainia (1 graini = 0,065 grammaa) (1 gramma = 11,43 grainia) niin vastaavan kokoiset muovisulat painavat lähes 25 grainia. Luonnonsulat vähentävät nuolen painoa ja vaikuttavat myönteisesti lentoradan kaareutumiseen. Kun nuolen sulitus on kevyt, nuolesta tulee enemmän etupainoinen, joka puolestaan parantaa lennon vakautta ja suoruutta. Muovisulat (vanes) ovat hyvin kestäviä. Ne eivät murru tai repeä helposti. Mahdollinen sade tai kastuminen eivät muuta niiden toimintaa. Ne myös kestävät hyvin tauluunammunnassa muiden nuolien iskemiä.
Tarjoamme asiakkaillemme muovi- ja luonnonsulkia runsaasta valikoimassa standardivärejä
(valkoinen, fluoresantti keltainen, fluoresantti oranssi, fluoresantti vihreä, punainen, sininen, vihreä ja musta). Kun tilaat jousta, voit valita sulkien värit tai tumman ja vaalean värisyyden. Voit myös tilata erityisiä värejä soittamalla meille numeroon +358 45 208 6292.
6. Sulituksen asennon valinnasta
Tilatessasi meiltä jousipakettia, voit valita nuoliisi haluamasi sulituksen asennon. Sulkien eli sulituksen asento tarkoittaa sulan asennon kulmaa verrattuna nuoliputken keskilinjaan. Mitä enemmän kulmaa, sitä enemmän nuoli pyörii pituusakselinsa ympäri lennon aikana. Mikä sulitus on asetettu strong helical (voimakkaasti kierteinen), kuten veneen propelli, tulee lentävä nuoli pyörimään lennossa hyvin voimakkaasti. Straight -sulitus (suora) aiheuttaa vähäisen pyörivän liikkeen. Offset -sulitus aiheuttaa nuolella edellisten vaihtoehtojen keskivaiheille asettuvan pyörimisnopeuden.
Yleinen sääntö on, että nuoli lentää suorempaan ja on vakaampi pyöriessään akselinsa ympäri. Aerodynaamisesti ajateltuna helical -sulitus antaa nopeimman pyörimisnopeuden, joten lentokin on vakainta. On silti huomioitava, ettei helical -sulitus sovi kaikkiin nuolien käyttötarkoituksiin eikä sovi yhteen joidenkin varusteiden kanssa. Esimerkiksi huonosta yhteensopivuudesta voi mainita tiettyjen nuolihyllyjen mitoitus, jolloin läpi lentävän nuolen sulitus ottaa kontaktin hyllyn osiin. Tällöin käytetään yleisesti offset -sulitusta, joka antaa riittävän hyvän vakautuksen.
Olemme koonneet alla olevaan kaavioon esimerkkejä erilaisista sulituksista ja sulista sekä niiden ominaisuuksista.
2" High Profile Vanes (STRAIGHT) (suora) Massa 18 grainia. Kestävä, jäykkä, huonosti korjattavissa. Toimii kaikissa nuolihyllyissä. Tyydyttävä vakautuvuus. |
|
3" Standard Vanes (STRAIGHT) (suora) Massa19 grainia Hyvin kestävä, korjattavissa. Toimii kaikissa nuolihyllyissä. Tyydyttävä vakautuvuus. |
|
3" Standard Vanes (OFFSET) Massa 19 Grainia. Hyvin kestävä, korjattavissa. Toimii lähes kaikissa nuolihyllyissä. Hyvä vakautuvuus. |
|
3" Standard Vanes (HELICAL) Massa 19 grainia. Hyvin kestävä, korjattavissa. Toimii kontaktivapaissa nuolihyllyissä. Hyvä vakautuvuus. |
|
4" Standard Vanes (STRAIGHT) Massa 24 grainia. Hyvin kestävä, korjattavissa. Toimii kaikissa nuolihyllyissä. Tyydyttävä vakautuvuus. |
|
4" Standard Vanes (OFFSET) Massa 24 grainia. Hyvin kestävä, korjattavissa. Toimii lähes kaikissa nuolihyllyissä. Hyvä vakautuvuus. |
|
4" Standard Vanes (HELICAL) Massa 24 grainia. Hyvin kestävä, korjattavissa. Toimii kontaktivapaissa nuolihyllyissä. Erinomainen vakautuvuus. |
|
3" RW Parabolic Feathers (HELICAL) (luonnonsulka) Massa 6 grainia. Vahingoittuu helposti, käsiteltävä varoen. Toimii kontaktivapaissa nuolihyllyissä. Erinomainen vakautuvuus. |
|
4" RW Parabolic Feathers (HELICAL) (luonnonsulka) Massa 8 grainia. Vahingoittuu helposti, käsiteltävä varoen. Toimii kontaktivapaissa nuolihyllyissä. Loistava vakautuvuus. |
Peep -takatähtäimen valinnasta
Useimmille nykyaikaista jousiammuntaharrastustaan aloittavalle peep -tähtäin on ennestään tuntematon. Tätä lisävarustetta voi perustellusti verrata ilma- tai ruutiaseen takatähtäimeen. Molemmat palvelevat käytössä samaa päämäärää, tähdätyn laukauksen osumien laadun parantumista.
Peep -tähtäin on munkkirinkilää muistuttava rengas, joka kiinnitetään jänteeseen ampujan tähtäävän silmän korkeudelle. Jousella ammutaan kohdistaen katse peep -tähtäimen läpi ja keskittäen etutähtäin keskelle pyöreää näkökenttää. Tämän jälkeen etutähtäimen eri etäisyyksille säädetty pinni (tähtäimen liikuteltava jyvä) kohdistetaan tähtäyspisteeseen ja laukaistaan jousi.
Toimitamme jousipakettimme siten, että valitsemasi peep -tähtäin on valmiiksi asennettu oikealle korkeudelle. Vaikka peep onkin jousen kaikista osista yksinkertaisin ja pienin, on sen käytettävyys hyvin tärkeää osumiselämysten kannalta. Mikäli tähtäin ei jostain syystä sovi Sinulle, vaikuttaa se negatiivisesti sekä harjoitteluun että jousella metsästämiseen.
Tätä varten meillä on useita peep vaihtoehtoja, joista voit valita itsellesi sopivimman. Olemme koonneet alla olevaan taulukkoon tietoja tähtäinten tyypeistä, koosta sekä asennuskorkeuden vaikutuksesta. Palvelumme kautta asennettu tähtäin on valmiiksi oikealla korkeudella ja kunnollisesti kiinnitetty, joten voit aloittaa harjoittelun turvallisin mielin.
Fletcher -tyyppinen peep on yksinkertainen ja toimii hienosti, mutta vaatii harjoittelua tähtäimen kunnolliseksi linjaamiseksi täydessä vedossa. Kokeneet ampujat suosivat yleensä fletcher -tyyppistä tähtäintä. Suosittelemme sen käyttöä vaikkakin se vaatii hieman enemmän kärsivällisyyttä ja opettelua. | |
Mikäli puuhastelu peepin linjauksen kanssa ei houkuttele tai sinulla ei ole mielestäsi tarpeeksi kärsivällisyyttä, suosittelemme trio -tyyppistä piip -tähtäintä. Triossa jänne jaetaan kolmeen osaan, ja peep -rengas pujotetaan niiden väliin. Tällä tavoin silmän eteen ei jää kuin 1/3 jänteen paksuudesta. Tähtäin asettuu tällöin varmemmin selkeään linjaan. Trio on yleinen aloittelijoiden takatähtäin, vaikkakin sitäkin voi aika-ajoin joutua hieman kiertämään näkymän parantamiseksi. | |
Pakko-ohjattu tube -peep toimii kuin junan vessa. Tähtäin kiinnitetään jänteelle jaetun jänteen väliin. Tähtäin on hieman painavampi ja isompi kuin edeltävät tähtäimet. Tähtäimessä on kiinni kumiletku (tube), joka sidotaan sopivaan kohtaan taljajousen kaapeleihin. Jousta viritettäessä kumiletku pakottaa tähtäimen oikenemaan suhteessa tähtäyslinjaan. Toiminta on varmaa, mutta letku on aika-ajoin uusittava. |
Piip -tähtäinten rei’istä: Suurimpaan osaan valikoimastamme peeppejä on erikokoisia reikävaihtoehtoja. Suosituimpia kokoja ovat (tuumakoot) 1/8” sekä 3/16”. Saatavilla on myös näitä suurempia tai pienempiä reikäkokoja. Osa harrastajista käyttää pieniä reikiä ja osalle suuri näkyvyys on parempi. Suuresta reiästä näkee paremmin läpi. Samoin sen käyttö hämärissä oloissa on helpompaa paremman valon läpäisyvyyden takia. Pienet koot auttavat tarkassa tähtäyksessä, mutta ovat vastaavasti hämärämpiä. Jousimetsästäjät käyttävät usein suuria reikiä ja tauluampujat pieniä. Oheiseen taulukkoon olemme koonneet tietoa erikokoisista standarditähtäimistä.
1/16" (.0625") FLETCHER |
1/8" (.125") FLETCHER |
3/16" (.1875") FLETCHER |
1/8" (.125") TRIO |
3/16" (.1875") TRIO |
1/4" (.250") TRIO |
1/8" (.125") TUBE |
3/16" (.1875") TUBE |
Piip -tähtäinten asennuskorkeudesta: Piip -tähtäimen vakiokorkeus on jänteellä 13cm nokinpaikan yläpuolella. Tämä mitta sopii useimmille. On kuitenkin mahdollista valita high peep (15cm korkea asetus) tavallista pidemmän vetopituuden tai alhaisen ankkurointipisteen takia. Nuorisojouset tai tavallista lyhyemmän vetopituuden jousiin piip voidaan asentaa 13cm korkeutta alemmas. Standardi sopii siis valtaosalla ampujista, myös aloittelijoista.
Kiinnitämme kaikki piipit jänteeseen pitävällä punoksella. Paikoilleen punottua piippiä voi liikuttaa hitusen tarvittaessa. Tarvittaessa tähtäimen korkeutta voidaan säätää ja tehdä sidokset sitten uudelleen.
Kirjasemme ”Taljajousiammunnan alkeet - Getting Started with your New Compound Bow on lisätietoa jousista sekä mm. piip -tähtäimen asennuksesta.
Kaikki valmista!
Kun olet valinnut jousipakettiin haluamasi lisävarusteet ja nuolet oletkin valmis tekemään tilausta. Taljajousipakettien ehdotetut varusteet on valittu siten, että pääset heti helposti ja turvallisesti alkuun. Mikäli haluat vielä lisätietoja tekemästäsi tilauksesta, voit ottaa yhteyden suoraan asiakaspalveluumme numerossa +358 15 555 0402 Autamme mielellämme Sinua jousiammuntaan liittyvissä teknisissä kysymyksissä. Mikäli haluat tilata ehdotettujen varusteiden, värien tai kokojen ulkopuolisia varusteita neuvomme Sinua ottamaan suoraan yhteyttä asiakaspalveluumme edellä mainitussa numerossa. Erikoistilaukset voi lähettää meillä asiakaspalvelun sähköpostiin.